Waarom werken op Curaçao?

Waarom zou jij willen werken op Curaçao? Wat trekt jou? Wij weten het wel. Daarom een korte opsomming waarom je lang of tijdelijk op Curaçao zou willen werken. 

  • Het weer
  • Geweldige ervaring
  • De werksfeer (minder gehaast, minder stres)
  • Goed voor je CV
  • Ontwikkeling en netwerk (andere cultuur)
  • Diverse talen spreken; op het eiland wordt Papiaments, Nederlands, Engels en Spaans gesproken. Papiaments is een mengelmoes van Spaans, Nederlands, Engels en Portugees. Best gek.  

Kom alles te weten over het wonen en werken op Curaçao

Graag nemen we je mee en vertellen we jou alles over het eiland als je er wilt wonen en werken.

Goudkleurige stranden, een azuurblauwe zee en ontelbaar veel schildpadden en pelikanen als trotse bewoners: Curaçao in een notendop. Maar natuurlijk is er over dit schitterende eiland in de Caraïbische Zee nog veel meer te vertellen. Wist je dat het deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden en dat het een culturele smeltkroes is van maar liefst 50 nationaliteiten? Bovendien is dit zonovergoten eiland niet altijd een heerlijke plek om vakantie te vieren, maar ook om te werken. En dat de gemiddelde temperatuur op Curaçao het hele jaar door ongeveer 30 graden zorgt voor net dat beetje meer energie en motivatie!

Handige tips over het werken op Curacao voor Nederlanders

Werken op het zonnige Curaçao? Veel Nederlanders nemen een tussenjaar, stage of lang verblijf op Curaçao. Dan wordt er vaak gekozen om te werken in de horeca, zorg, tijdelijk werk, overheid, bouw of als leraar.

Veel mensen typen op google in “werken in Curaçao”. Maar Curaçao is een eiland en daarom is het werken op Curaçao. 

Hieronder tref je de inhoudsopgave werken op Curaçao. 

Inhoudsopgave Werken op Curacao - Waarom, verdienen en vacatures informatie 

  • Werkaanbod, vacatures, opleidingsniveau op Curaçao
  • Het loon op Curaçao. Wat verdien ik op Curaçao?
  • Veel gestelde vragen: Werken op Curacao
  • Kan ik werken op Curaçao?
  • Hoe lang mag ik werken op Curaçao?
  • Kan ik als Nederlander on Curaçao wonen?
  • Hoe is de werkcultuur?
  • Waar ontmoet ik andere Nederlanders op het eiland?
  • Waarom werken op Curaçao?
  • Wat verdien ik op Curaçao?
  • Levensonderhoud op Curacao

Werkaanbod, vacatures, opleidingsniveau op Curacao

Het werkaanbod is op het moment van schrijven redelijk. Dagelijks worden er vacatures geplaatst en een aantal hotels zijn altijd op zoek naar nieuw personeel.

De vacatures zijn van horeca tot bij de overheid van Curaçao. Op het eiland kan je zonder diploma al aan het werk. Wel worden er vaak eisen gesteld aan enige ervaring. Hetzelfde geldt in Nederland, vaak wordt ongeschoold of lager geschoold minder betaald dan hoger opgeleiden.

Enkele voorbeelden:

- Schoonmaken in Willemstad, 14 euro per uur
- Service manager, 2.500 euro per maand
- Zelfstandig werkende kok, 2.300 per maand
- Fiscalist
- Boekhouder

Tip: Thuiswerk vacatures vanuit Nederland, goed betaald en zelfstandig op een zonnig eiland!

Het loon op Curacao, wat verdien ik op Curacao?

Het loon op Curaçao is een stuk lager dan in Nederland. Dit kan voor een probleem zorgen omdat je gewend kan zijn aan het salaris in Nederland. Maar waarom kiezen voor een werkgever op Curaçao.

Tegenwoordig is het online en op afstand werken niet meer weg te denken en is er steeds meer thuiswerk/ZZP werk te vinden. Dit ZZP werk is vaak tegen Nederlandse tarieven waardoor het financieel nog makkelijker wordt.

Veel gestelde vragen: Werken op Curacao

Hieronder veel gestelde vragen over het werken op Curacao. Mag je als Nederlander werken op het tropische eiland? Zo ja, hoe lang mag je er dan werken? En hoe zit het met het wonen?  

Kan ik werken op Curacao?

Zeker kan je als Nederlander werken op het prachtige eiland Curaçao. Heb je een Nederlandse nationaliteit? Dan heb je op Curaçao een “Verklaring van Rechtswege” nodig. Met deze verklaring mag je vervolgens wonen en werken op Curaçao.

Als Nederlander mag je al beginnen met werken en wonen zodra je de aanvraag van de verklaring hebt gedaan. De kosten voor de “verklaring van Rechtswege” is 615 NAF. Dit is ongeveer 300 euro.

Heb je geen Nederlandse nationaliteit? Dan moet je eerst een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Zonder deze vergunning mag je gedurende het verblijf op Curaçao niet naar werk zoeken.

Hoe lang mag ik werken op Curacao?

Als toerist mag je 6 maanden per jaar op het eiland verblijven. Als je als toerist wilt werken, heb je zoals we bij vraag “kan ik werken op Curaçao?” beantwoord een verklaring nodig. Langer blijven op het eiland? Lees dan wat de Nederlandse overheid hierover zegt. 

Zodra de verklaring rond is mag je zo lang als je wilt wonen en werken op het eiland Curaçao. Voor meer informatie en huidige updates zie de officiële website van Curaçao.

Kan ik als Nederlander op Curacao wonen?

Ja, als toerist mag je 6 maanden per jaar op Curaçao wonen. Wil je langer verblijven op Curaçao dan heb je een “Verklaring van Rechtswege” nodig. Met deze verklaring mag je zolang verblijven op het eiland zolang jezelf wil. Wel kan je problemen krijgen met de Nederlandse overheid omdat je langer dan 6 maanden in een jaar uit Nederland bent. 

Hoe is de werkcultuur op Curacao?

In Nederland zijn we over het algemeen direct, zeggen we nee en mogen onze ideeën en meningen delen. Op Curaçaoënaars zeggen niet zo snel “nee”, wordt er naar de leiding geluisterd en wordt dit uitgevoerd.

Dan de werksfeer, de sfeer is gemoedelijker en men heeft meer tijd voor elkaar. Het werktempo, is zoals over het algemeen bekend in Nederland hoog. Het werktempo op Curaçao is rustiger, dit komt mede door het warme weer.

Waar ontmoet ik andere Nederlanders op het eiland?

Jong, wat ouder of met pensioen? Dan moet het totaal niet lastig zijn om andere eilanders of Nederlanders te ontmoeten. Het is eiland is een eigenlijk een uitgaanseiland voor jong tot oud. Elke avond is het er gezellig, gastvrij en warm.

Vind je het toch lastig? Dan bestaan er tegenwoordig diverse apps om contact te maken met anderen. Ook zijn er facebook groepen waar contacten worden uitgewisseld. Ben je een ondernemer? Ga dan naar de netwerkborrels op het eiland. Sportief? Doe dan mee bij de plaatselijke sportclubs.

VacaturesCuracao.nl is als vacaturebank de beste plek om te beginnen, of u nu gaat emigreren naar Curacao of al op Curaçao woont. Als u (nog) in Nederland woont is het natuurlijk aan te raden om, als u dat nog niet gedaan heeft, eerst Curacao te bezoeken. Zorg er ook voor dat je weet wat je leuk vindt om te doen. Heb jij bijvoorbeeld al eens een Beroepskeuzetest gedaan? Lees boeken over Curacao en leer over het eiland en haar bewoners! Maak een lijst van potentiële interessante werkgevers. Zorg dat uw CV en motivatie gereed hebt. Als u solliciteert via vacaturescuracao.nl, vermeld dan wanneer u op het eiland bent voor een eventueel gesprek en stel uzelf een termijn.

Praktisch

Is uw CV nog up to date en aantrekkelijk genoeg? Is het direct duidelijk wie u bent en wat u kunt en is uw toegevoegde waarde voor de onderneming direct duidelijk? Voordat u een sollicitatiebrief met CV verstuurd kijk nog eens kritisch naar uw CV. Waarschijnlijk is deze al een tijdje geleden gemaakt en heeft u er verder niks mee gedaan. Niet alleen een originele sollicitatiebrief maar zeker ook een aantrekkelijk CV is belangrijk als u wil opvallen bij uw nieuwe werkgever. Hulp nodig bij het schrijven van je CV? 

Papiamentu

Leer de taal! Probeer het, de meeste mensen zijn wel voornemens de taal te leren maar haken snel af. Natuurlijk komt u met Nederlandse- en Engelse taal heel ver, er zijn veel bedrijven die alleen in het Engels communiceren bijvoorbeeld. Toch is het beheersen van Papiaments en/of Spaans in taal en geschrift een pré bij veel bedrijven. 

Over het eiland Curacao

Het eiland Curaçao is te vinden in de zuidelijke Caribische Zee, ongeveer 65 kilometer ten noorden van de kust van Venezuela. Het vormt samen met Nederland, Aruba en Bonaire het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao is een lang, droog en relatief vlak eiland. Jaarlijks valt er gemiddeld slechts 510 mm regen. Er bevinden zich een paar zoutwater vijvers op het eiland. Een  grote ontziltingsinstallatie aan de zuidkust levert het grootste deel van het water van het eiland.

Feitje: Curaçao is een populaire duiklocatie. Bij de kust bevinden zich diverse riffen en wrakken. Een aanrader is bijvoorbeeld ‘Mushroom Forest’

Curaçao is een vrij lang eiland dat ongeveer 64 kilometer van het zuidoosten naar het noordwesten uitstrekt.  Het is groter dan het eiland Aruba, dat in het westen ligt. Ook is de omvang groter dan die van het oostelijk gelegen Bonaire.  Met een oppervlakte van 472 km² en een lengte van ongeveer 16 km is Curaçao van alle Nederlands-Caribische eilanden het grootste.

Vrijwel elk deel van Curaçao is de moeite waard om te bezoeken. Zo vind je in het meest zuidelijke deel van de kunst allerlei kleine baaien en inhammen. Wel is de natuur er vrij grillig. Het meest westelijke punt van het eiland staat juist bekend om de adembenemende stranden en baaien. De meeste toeristen zijn echter te vinden midden en het oosten van dit bijzondere deel van de Caraïben. Naast veel resorts en werkgelegenheid vind je er namelijk ook Willemstad, het politieke en commerciële centrum van het eiland. Het merendeel van de 155.000 inwoners van Curaçao woont in en rond deze historische stad.

Feitje: De Spanjaarden gaven Curaçao de bijnaam ‘Isla de los Gigantes’, oftewel ‘het eiland van de reuzen’

Avonturiers en natuur aan de noordkust

Voor een avontuurlijke vakantie ben je aan de lange noordkust van het eiland op de goede plek. Dit deel staat bekend om de noordoostelijke passaatwinden, ruige kustlijn en kalkstenen kliffen boven eeuwenoud vulkanisch gesteente. Een bijzonder gezicht, maar niet geschikt voor elke toerist. Hoewel er aan de noordkust niet zoveel mensen wonen als aan de zuidkust, zijn er toch kleine stadjes en veel oude plantagehuizen te vinden. Die herinneren aan de historische band tussen Nederland en Curaçao.

Voor het hoogste punt van Curaçao moet je in het westen zijn. Hier vind je een breed en heuvelachtig landschap. Verreweg het grootste deel ervan wordt ingenomen door het 2300 hectare grote Christoffelpark. Voor een echt hoogtepunt raden we aan om naar de 372 meter hoge Christoffelberg te gaan. Vanaf het hoogste punt geniet je van een fenomenaal uitzicht over Curaçao!

De ontdekking van Curaçao

De Spanjaard Alonso de Ojeda, een ondergeschikte van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus, ontdekte het eiland Curaçao in 1499. De naam ‘Isla de los Gigantes’, wat letterlijk vertaald ‘eiland van de reuzen’ betekent. Dat deden ze natuurlijk niet zomaar. De inheemse bevolking bestond uit mensen die in de ogen van de Spanjaarden zeer groot waren. In de decennia na de ontdekking begon de naam ‘Curaçao’ te verschijnen op de wereldkaarten.  De precieze oorsprong van deze naam is niet bekend. Het is mogelijk afgeleid van ‘cura’, dat betrekking heeft op ‘cure’, oftewel genezen.  Een andere optie is dat de Portugezen, die het eiland ook bezochten, de naam ‘coracao’ bedachten. Dit betekent ‘hart’ en dat klinkt natuurlijk wel heel lieflijk!

Curaçao en zijn geschiedenis

Voordat de Nederlanders in 1634 de controle over het eiland overnamen, hadden de Spanjaarden Curaçao in handen. Het eiland werd tussen het einde van de zeventiende en het begin van de negentiende eeuw gecontroleerd door de Britten, de Nederlanders en de Fransen. De Fransen deden zelfs verschillende pogingen om het eiland in te nemen. Ze slaagden daar bijna in, maar uiteindelijk liep men tegen te hoge kosten aan.

Curaçao stond onder Brits bestuur van 1807 tot 1816. Daarna wisten de Nederlanders het eiland in handen te krijgen tot 1964. Toen de eilanden in 1954 autonomie kregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, veranderde de koloniale status van Curaçao en de rest van Nederlands West-Indië. In de afgelopen zeventig jaar verhuisden mensen uit allerlei culturen, variërend van Afrikaans tot Aziatisch en Arabisch, naar Curaçao.  Daardoor kent het eiland vandaag de dag een smeltkroes aan culturen, met als resultaat allerlei interessante culturele gewoontes en een zeer gevarieerde keuken. Lokale lekkernijen zijn bijvoorbeeld pompoenpannenkoeken en cashewcake. Hmm!

Tropisch klimaat

Curaçao staat bekend om zijn milde en tropische klimaat. Augustus en september zijn met een gemiddelde temperatuur van 31 graden meestal de warmste maanden. De lucht is over het algemeen helder tot half bewolkt en er valt weinig regen. Zoals we al eerder schreven heeft dit geresulteerd in een relatief droge omgeving. Hoewel de maanden september tot november bekend staan om hun overvloedige regenval, ligt het eiland net buiten de orkaanzone en is daardoor beschermd tegen de sterkere orkanen in de regio. Ook na augustus en september is het op Curaçao lekker warm. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 28 graden, met seizoensgebonden variaties die meestal meer dan een paar graden afwijken van het gemiddelde. Het eiland profiteert ook van de passaatwinden, die overdag voor koelte en 's nachts voor warmte zorgen. Dit houdt de temperatuur de hele dag door aangenaam stabiel.

Talen die op het eiland gesproken worden

Papiamentu is de officiële taal van Curaçao. Het is een Creoolse taal ontwikkeld uit een mix van verschillende talen, waaronder Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en Arawak-Indiaans. Hoewel Nederlands, Papiamentu en Engels allemaal erkend zijn als de officiële talen van Curaçao, spreken de meeste inwoners Papiamentu. Het is de meest gesproken taal in het dagelijks leven, maar ook in het parlement. Volgens historici is het Papiamentu, dat afkomstig is van het Portugese werkwoord "papear" (spreken of communiceren), in de zeventiende eeuw ontstaan als communicatiemiddel tussen slaven uit verschillende delen van Afrika en hun Portugese eigenaren. In tegenstelling tot andere Creoolse talen wordt het Papiaments op elk sociaal niveau gesproken en is het tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de identiteit van het eiland.

Feitje: De indianen die op Curaçao bleven, droegen de naam ‘Caiquetos’

Politiek in Curaçao

Het eiland Curaçao is een politiek stabiele Caribische natie. Het heeft een parlementaire democratie met een autonoom rechtsstelsel, dat in essentie is gebaseerd op het Nederlandse burgerlijk recht. Daarbij vormen vrijheid van vereniging, het recht om politieke partijen op te richten, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting de fundamentele uitgangspunten. Dit juridische kader is in Nederland tot stand gekomen. Curaçao is volledig verantwoordelijk voor zijn eigen binnenlandse aangelegenheden, met de minister-president als staatshoofd. Het Koninkrijk der Nederlanden is verantwoordelijk voor zowel defensie als buitenlands beleid.

De Nederlandse koning benoemt rechters voor het District Court en het Joint Court of Appeals, dat verantwoordelijk is voor alle zes Nederlands-Caribische eilanden en burgerlijke en strafzaken behandelt. Deze rechtbanken behandelen zowel strafrechtelijke als civiele procedures.  Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden dient als rechtsgrondslag voor beroepen bij de Hoge Raad. De bescherming van mensenrechten en effectief bestuur worden door het zogeheten Handvest beschermd.

Curaçao en zijn economie

De economie van Curaçao is flexibel en gediversifieerd. Wel is het sterk afhankelijk van een aantal industrieën, zoals handel en scheepvaart, logistiek en havendiensten, internationale financiële diensten, olieraffinaderijen en toerisme. De infrastructuur van het eiland is prima en met name de toeristische en financiële industrie doen het erg goed.  Ook de scheepvaart, internationale handel, olieraffinaderijen en andere bedrijven die verbonden zijn met Willemstad (zoals de Free Trading Zone) leveren een aanzienlijke bijdrage aan de economische groei van het land.

Feitje: Nederlandse toeristen worden op Curacao 'Makamba' genoemd

Vanwege de gunstige geografische ligging ten opzichte van de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Amerika, samen met de bijzondere status binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is Curaçao in staat te profiteren van sterke handelsrelaties in deze gebieden. In termen van BBP (PPP) per hoofd van de bevolking staat Curaçao momenteel op de 46e plaats in de wereld, maar in termen van nominaal BBP per hoofd van de bevolking op de 28e plaats. Hierdoor heeft Curaçao een van de hoogste levensstandaarden in het Caribisch gebied. De regering zet zich in voor meer buitenlandse investeringen om de economie van het land te diversifiëren. Deze strategie, genaamd de "Open Arms" strategie, legt veel nadruk op IT-bedrijven.

Curaçao en de Nederlandse antillen

In oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen opgesplitst in twee afzonderlijke landen, Curaçao en Sint Maarten, en drie afzonderlijke gemeenten. De handvesten van het Koninkrijk der Nederlanden bieden het eilandgebied de autonomie om zijn eigen binnenlandse wetten aan te nemen, zolang deze in overeenstemming zijn met de normen en voorschriften van het Koninkrijk. Nederland vertegenwoordigt de eilanden echter formeel bij de ondertekening van internationale overeenkomsten.

Onderwijs op Curaçao

Het onderwijssysteem van Curaçao is gebaseerd op het Nederlandse onderwijssysteem. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport is de machtigste organisatie op Curaçao die beslissingen neemt over het onderwijs. In 1991 werd de nationale verordening inzake de leerplichtwet aangenomen, waardoor schoolbezoek verplicht werd voor kinderen van 5 tot 16 jaar. De wetgeving verplichtte tot middelbaar en hoger onderwijs en tot gratis onderwijs voor alle kinderen. In 2008 werd de verordening gewijzigd door nieuwe wetgeving die de leeftijdsgrens voor de leerplicht uitbreidde tot kinderen van 4 tot 18 jaar.

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) is de leerplichtperiode op Curaçao en Sint Maarten de langste van heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Volgens het onderzoek naar de eerste millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling, dat het UNDP in 2011 voor Curaçao en Sint Maarten heeft opgesteld, hebben beide landen hun doel om iedereen toegang te geven tot basisonderwijs met succes bereikt. Sommige kwetsbare gemeenschappen, zoals migrantenkinderen zonder papieren en kinderen met een handicap, kunnen echter niet naar school. Op dat gebied is er dus nog verbetering mogelijk.

Volgens een UNICEF-studie uit 2013, getiteld "The Situation of Children and Adolescents in Curaçao", was 77 procent van de middelbare scholieren op Curaçao ingeschreven, maar hadden mannen een hoog percentage herhalingen en uitvallers. De wet op de verplichte sociale opleiding werd in 2005 aangenomen als oplossing voor het hoge percentage voortijdige schoolverlaters. Het had als doel 16- tot 24-jarigen die hun schoolprestaties en opleiding al hebben afgerond de kans te geven de arbeidsmarkt te betreden.

Meisjes overtreffen jongens in het hoger onderwijs van Curaçao. Het Institute for Statistics van de UNESCO meldt dat Curaçao in 2013 een inschrijvingsratio had van 29,59 procent meisjes en 13 procent jongens. Gehandicapte kinderen worden niet opgenomen in het normale onderwijs. In plaats daarvan worden voor hen speciale scholen aanbevolen. In 2013 verklaarde UNICEF dat er drie speciale scholen waren voor kinderen met ernstige beperkingen, acht speciale scholen voor kinderen met verstandelijke beperkingen, één speciale school voor kinderen met lichamelijke beperkingen en één school voor dove kinderen. Bovendien was er een centrum voor blinden dat kinderen klaarstoomde voor integratie in normale klaslokalen.

Een van de grootste obstakels voor het onderwijs aan gehandicapten op Curaçao is het tekort aan onderwijzers met een gespecialiseerde opleiding. Hoewel er een bacheloropleiding in speciaal onderwijs wordt aangeboden, worden er geen cursussen of trainingen aangeboden die specifiek gericht zijn op het onderwijzen van gehandicapte leerlingen.  Volgens het United Nations Development Programme (UNDP) is ‘brain drain’ een groot probleem op Curaçao. Jaarlijks verlaten ongeveer 300 tot 400 jongeren het eiland om in Nederland verder te studeren. Nauwelijks 5 van deze mensen keert echter terug naar het eiland als ze hun diploma hebben behaald.

Diversiteit van mensen op Curaçao

Curaçao is een land met meer dan 60 verschillende nationaliteiten. Volgens UNICEF zijn de meeste meeste immigranten op Curaçao afkomstig uit Colombia, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Jamaica en Venezuela. Op 31 januari 2020 verklaarde het Coördinatieplatform voor Vluchtelingen en Migranten uit Venezuela (R4V) dat 16.500 migranten en vluchtelingen die Venezuela ontvluchtten, op het eiland Curaçao waren aangekomen. Achtergrond vormde de aanhoudende Venezolaanse crisis. Eind 2018 werden slechts 1.291 Venezolanen geacht een reguliere status te hebben, waaronder een verblijfsvergunning. Bij de R4V-statusbeoordeling voor Aruba en Curaçao van maart 2020 werden 44.500 vluchtelingen en migranten verwacht. Daarbij kregen 22 Venezolaanse studenten hulp bij hun opleiding via programma's op hun middagscholen die hen de Nederlandse taal leerden.

Welke talen spreekt men op Curaçao

De inwoners van Curaçao spreken verschillende talen. In het huishouden spreekt 78,6 procent  van de mensen Papiamento, gevolgd door 9,4 procent Nederlands, zo blijkt uit een statusrapport  van UNICEF uit 2013. Daarnaast spreken veel mensen thuis Spaans en Engels: 6 procent van de mensen spreekt vloeiend Spaans en 3,5 procent vloeiend Engels. Veel jongeren zijn meertalig. Hoewel de meeste inwoners Papiamento spreken, is Nederlands nog steeds een veel gebruikte taal in het onderwijssysteem. Het komt vooral terug op middelbaar niveau. In 2003 werd wetgeving aangenomen om Papiamento de belangrijkste onderwijstaal te maken. Na een reeks protesten kregen scholen echter de vrijheid om hun eigen officiële taal te kiezen.

Het schoolsysteem op Curaçao

Volgens UNICEF wordt op de meeste basisscholen eerst in het Papiaments lesgegeven en daarna in het Nederlands. Aangezien veel immigrantenjongeren moeite hebben om in het Nederlands of Papiamento te communiceren, is de onderwijstaal de belangrijkste barrière voor hun sociale integratie. Hoewel een aanzienlijk deel van de overheidsbegroting van Curaçao wordt besteed aan het onderwijs, moeten leerlingen nog steeds schoolgeld betalen. Ouders moeten een maandelijkse toelage betalen omdat de overheidsfinanciering onvoldoende is voor infrastructuur en onderwijsbenodigdheden. Sommige van deze boeken zijn prijzig omdat ze uit Nederland worden geïmporteerd. Daardoor worden zowel ouders als kinderen geconfronteerd met een groot probleem door de hoge uitgaven voor onderwijsbenodigdheden.

De gezondheidszorg op Curaçao is gemodelleerd naar die in Nederland. Daarbij is de huisarts de poortwachter van het systeem. In 2015 waren er 80 huisartsen op het eiland. Goed nieuws is dat er op 1 februari 2013 een basisverzekering voor de gezondheidszorg werd ingesteld, die wordt beheerd door de Sociale Verzekeringsbank. In 2011 bedroegen de gezondheidsuitgaven ongeveer 503 miljoen dollar, oftewel 16,6% procent van het bbp. Het ministerie van Volksgezondheid, Milieu en Natuur omvat zowel de afdeling Gemeenschapsgezondheidsdiensten als het Volksgezondheid Instituut Curaçao. De Stichting Wit Gele Kruis verzorgt enkele diensten op het gebied van jeugdgezondheid. En de organisatie Fundashon Prevenshon biedt hulp bij baarmoederhals- en borstkankerscreenings.

FAQ over Curacao

Mag je werken op Curacao?

Heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan is het zeker mogelijk om op Curaçao aan de slag te gaan. Wel moet je een tijdelijke verblijfs- en werkvergunning aanvragen. Dit is verplicht. Werkgevers bieden vaak hulp, waardoor het geen probleem is om te werken op Curacao. Heb je nog geen werk? Dan mag je maximaal zes maanden per jaar op het eiland verblijven. 

Hoe vind je werk op Curaçao?

Op onze website vind je handige tips om werk te vinden op Curaçao. Kijk vooral eens rond, lees onze artikelen en bezoek vacature websites die speciaal gericht zijn op Curaçao.

Waarom is het geweldig om te werken op Curacao?

Waarom zou jij willen werken op Curaçao? Wat trekt jou? Wij weten het wel. Daarom een korte opsomming waarom je lang of tijdelijk op Curaçao zou willen werken. 

  • Het weer is met een gemiddelde temperatuur van 30 graden fantastisch
  • Je wordt met open armen ontvangen en beleeft er een geweldige ervaring
  • De werksfeer is heel ontspannen en minder gestrest
  • Werken op Curacao is goed voor je CV
  • Je ontwikkelt een netwerk
  • Je maakt kennis met een culturele smeltkroes en allerlei talen. Op het eiland wordt zowel Papiaments, Nederlands, Engels en Spaans gesproken. Papiaments is een mengelmoes van Spaans, Nederlands, Engels en Portugees. Best gek!

Is het fijn om te wonen op Curacao?

Fijn wonen op Curacao is minstens zo belangrijk als een fijne carrière. Het leven op Curaçao is gemoedelijk, maar het ene gedeelte is fijner dan het andere. Zo is de armoede en werkloosheid in sommige gebieden vrij hoog. Over het algemeen is het eiland gelukkig veilig. Er zijn echter wel veel woninginbraken. We raden aan om in het donker met 1 of meer personen over straat te gaan.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao?
Zomertijd Nederland: 6 uur vroeger op Curaçao.
Wintertijd Nederland: 5 uur vroeger op Curaçao. 

Wanneer wordt het donker op het eiland?
Op Curaçao wordt het vrij snel donker, tussen  18:30 en 19:00 uur.

Hoe ziet de vlag van Curaçao eruit?
Op 2 juli 1984 werd de vlag van het eiland officieel aangenomen. Martin den Dulk ontwierp de vlag. De vlag van Curaçao heeft twee witte sterren bovenaan de hijskant, een gele lijn langs het midden en een blauwe achtergrond.

Hoeveel inwoners heeft het eiland?
Er wonen meer dan 158.000 mensen op Curaçao. Dat zijn er dus niet ontzettend veel. Wel begroeten ze je graag in het Papiaments! Wist je dat Nederlandse toeristen er ‘Makamba’ worden genoemd. Overigens is er maar één vliegveld op het eiland, namelijk Curacao Airport. De afstand van Willemstad naar het vliegveld is ongeveer 12 kilometer. Er gaan veel vluchten vanuit Amsterdam, Aruba en Bonaire.  Jaarlijks ontvangt het eiland ongeveer 170.000 tot 2.000.000 passagiers. Curaçao kan dus rekenen op bezoek van vakantiegangers, wat niet heel verwonderlijk is. De inwoners zijn er gastvrij, er heerst een relaxte sfeer en de natuur is prachtig!

Lees verder

Selecteer je droom bestemming flag flag

Nieuwste vacatures in het buitenland

Bedrijfsprofielen

icon

Vacatures

0

icon

Gebruikers

171742

icon

Locaties

2+