Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek

Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek is de eerste stap op weg naar je nieuwe baan. Je brief en CV waren kennelijk overtuigend genoeg voor een uitnodiging. In het sollicitatiegesprek moet je bewijzen dat jij de beste kandidaat bent. Bereid je dus altijd  goed voor en bedenk alvast welke vragen je kunt verwachten tijdens het gesprek en uiteraard ook wat je antwoord gaat worden.

Transformeer van werkzoekende naar strategische baanveroveraar!

Je sollicitatiegesprek voorbereiden

Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Bezoek de website, lees alle informatie die je kunt vinden zodat je goed kunt motiveren waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken en natuurlijk ook waarom je dan juist deze baan wilt. Zorg ook dat je je CV kent, dat je op vragen daarover goed antwoord kunt geven. Zit er een “gat” in je arbeidsverleden, zorg dan dat je daar een verklaring voor hebt, bij voorbeeld studie, tijdelijke onvrijwillige werkloosheid of zorg voor je gezin.  Zorg dat je uitgerust en goed verzorgd naar je sollicitatiegesprek gaat. Gebruik een geurtje, niet te opvallend maar discreet. Mensen die lekker ruiken maken meer kans om een baan te krijgen.

Wat moet je zeker niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

Do’s en dont’s in een sollicitatiegesprek, die zijn er natuurlijk ook. Een belangrijke “do” is om kort en bondig antwoord te geven op de gestelde vragen. Een andere belangrijke is om eerlijk te zijn, doe jezelf niet beter voor dan je bent. Een “don’t” om in gedachten te houden is om niet te populair over te komen. Je bent te gast bij het bedrijf, je wilt er graag gaan werken, stel je beleefd en beschaafd op. Een andere “don’t” die je echt moet vermijden is negatief spreken over je huidige of vorige werkgever. Als je een andere baan zoekt omdat je huidige chef je voortdurend dwarszit kun je echt beter zeggen dat je na een aantal jaren bij dat bedrijf graag iets nieuws wilt gaan doen. Onthoud ook dat er in veel gevallen referenties worden ingewonnen bij de vorige of huidige werkgever.

Nog een paar tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Het maakt een goede indruk als je ook zelf nog vragen kunt stellen. Over het bedrijf, of over de functie. En dan bedoelen we niet “hoeveel ga ik verdienen” of “hoeveel vakantiedagen krijg ik”. Dit soort vragen komen aan de orde tijdens een tweede of derde gesprek. Maar je kunt wel vragen of er bij voorbeeld doorgroeimogelijkheden zijn, hiermee geef je aan ambitieus te zijn en graag te willen leren. Of vraag of er een Ondernemingsraad is of een personeelsvereniging waar je eventueel in kunt participeren om zo een positieve bijdrage voor het bedrijf te kunnen leveren. Bedank altijd voor de ontvangst en het gesprek als je vertrekt.

Succesvol solliciteren? Pas de 7 geheimen van succesvolle sollicitanten toe en maak nog meer kans op jouw droombaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *