Een goed CV vergroot je kans op een baan

Curriculum Vitae Curacao

Wanneer je op een vacature solliciteert is je sollicitatiebrief natuurlijk je visitekaartje waarmee je een goede eerste indruk wilt maken. Maar je Curriculum Vitae, kortweg CV, is minstens zo belangrijk. Met je CV laat je zien wat je kwaliteiten zijn en toon je aan dat je geschikt bent voor de functie. Een CV maken, daar moet je dus even voor gaan zitten, want met een goed CV maak je absoluut meer kans op een baan. Een CV opstellen is echt niet moeilijk, er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

Wat staat er in een goed CV?

Een paar tips om een goed CV te maken:

  • Begin altijd met je persoonlijke gegevens, je naam, adres, contactgegevens, geboortedatum en burgerlijke staat
  • Vermeld in chronologische volgorde welke opleidingen je hebt gevolgd. Begin met je middelbare school, vervolgopleiding, cursussen die van belang zijn voor je werk
  • Vermeld je werkervaring en begin met je meest recente werkgever, dus qua volgorde aflopend
  • Vermeld nevenfuncties, vrijwilligerswerk en hobby’s
  • Vermeld je sterke punten zoals “ik kan goed in teamverband werken”, “goed prioriteiten stellen”, “ik kan goed zelfstandig werken”, “ik kan ben goed in mondeling contact met klanten” etc.

Een goed CV maken is op zich niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat alles wat erin staat klopt. Het heeft geen zin om te vermelden dat je een bepaald diploma hebt terwijl dat niet zo is, want vroeg of laat komt de leugen uit en dan heb je een groot probleem. Want heb je niet de waarheid gesproken over een diploma, wat klopt er dan nog meer niet?

Online een CV maken

Je kunt tegenwoordig op de websites van bij voorbeeld uitzendbureaus een gratis CV maken. Je kunt dan al je gegevens in velden invoeren en dit zorgt ervoor dat je niets vergeet. Dit CV kun je vaak opslaan of uitprinten zodat je het ook voor andere sollicitaties kunt gebruiken. Ook kun je op het internet voorbeelden vinden van CV’s waarvan je de lay-out kunt overnemen voor je eigen CV.

Verzamel eerst alle gegevens

Ga je een CV maken, verzamel dan eerst alle gegevens. Zoek je diploma’s op en schrijf even onder elkaar wanneer je waar hebt gewerkt. Laat niet relevante informatie weg, als je als 16-jarige vakkenvuller was bij de supermarkt dan is dat niet meer van belang als je op je 40 e naar een functie in de zorg solliciteert. Zorg dat de informatie netjes onder elkaar staat, je CV moet in principe in één oogopslag te lezen zijn. Met een goed en duidelijk CV heb je alvast een voorsprong op andere kandidaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *